We horen het de laatste tijd heel vaak : help, mijn baby heeft verborgen reflux!
Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld?
Reflux betekent dat voeding uit de maag weer naar boven komt. Je baby spuugt dan wat melk uit na de borstvoeding of de fles. Dat is helemaal ok en fysiologisch. Je baby heeft daar meestal geen last van. En je hoeft daar dus ook niets mee te doen.
Verborgen reflux behandelen
Men spreekt over verborgen reflux als de melk naar boven komt maar niet tot in het mondje. Doordat de melk wel tot in het keeltje kan komen geeft dat soms klachten zoals herkauwen, slikken, of het kan ook een hoestprikkel uitlokken. Heel vaak schrijven kinderartsen bij refluxklachten laagdrempelig sterke maagzuurremmers (à la omeprazole) voor. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de maaginhoud minder zuur is en dus bij reflux geen ontsteking kan veroorzaken aan de slokdarm. En baat het niet, dan schaadt het niet. Maar is dat wel zo?
Het maagzuur moet namelijk zuur zijn om eiwitten uit de melkvoeding te kunnen verteren. Ook fungeert dit zuur als een natuurlijke viruskiller. Daarnaast zorgt het minder zuur maken van onze maaginhoud voor een aangenamere omgeving voor de darmbacteriën die naar boven kunnen kruipen naar plaatsen waar ze niet horen. Alles bij elkaar, niet zo fijn voor de vertering. Dus als het niet nodig is, is het geen goed idee om deze zware medicijnen aan je baby te geven. Naast bovengenoemde effecten gaan mineralen zoals ijzer en calcium en vitamines zoals vitamine B12 minder goed opgenomen worden. Heel veel redenen dus om goed na te denken of deze behandeling wel echt nodig is.
Verergering van refluxklachten door stress
Wist je dat refluxklachten ook verergerd kunnen worden door stress? Jazeker, een baby ervaart ook al stress! Ook kan een moeilijke bevalling voor jou maar óók voor je baby traumatisch zijn, wat zich kan uiten in toxische stress en dus huilen, krijsen, overstrekken, en ga zo maar door. Bedenk eens hoe u zelf verteert als er figuurlijk iets op uw maag ligt? Bij een baby is dat niet anders. In dat geval heeft je baby jouw geruststellende nabijheid nodig en zeker geen omeprazole. Een draagdoek is in dat geval het mooiste wat je je baby kan bieden, dicht bij zijn bekende geluiden en geuren en in een verticale positie waardoor de melk anatomisch al meer in de maag kan blijven.
Een holistische behandeling van refluxklachten
Onderzoek wijst uit dat meer dan 90 % van de refluxklachten bij baby’s niet zuur zijn, en dus geen risico vormen voor een slokdarmontsteking. Slechts zeer zelden is maagzuurremming echt nodig en dan voor een beperkte tijd.
Na 6 weken is het advies om dan stapje voor stapje langzaam af te gaan bouwen. Studies wijzen uit dat bepaalde probiotica die de bifidobacterie BB12 bevatten zinvol zijn om moedermelk te helpen verteren. Dit kan mooi naast een draagdoek en de verbindende nabijheid van een ouder een aanvullend effect hebben.
We delen een passie: gezonde & blije kindjes in een gezond gezin. Vanuit een puur medische ondergrond bieden wij een holistische totaalaanpak voor het hele gezin. Via online programma’s, webinars, e-books, live seminars & bewegingssessies helpen we gezinnen op weg naar een gezonder leven.
Ben je nieuwsgierig wat dit voor je kind maar OOK voor jou, mama, papa kan betekenen? Schrijf je hieronder in voor onze mailings of neem gerust een kijkje in onze webshop.
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen?
Schrijf je gratis in voor nieuws en inspiratie in je mailbox
Door verzending van dit formulier ga je akkoord met de privacyverklaring